Ja, loonbelasting en loonheffing worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen beide naar de belasting die wordt ingehouden op het salaris van werknemers. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en nog meer onderdelen. Daarom worden ze vaak door elkaar gebruikt, maar er is een subtiel verschil tussen de twee termen. We leggen het je hieronder uit..
Loonbelasting
Loonbelasting is een belasting die wordt geheven over het loon of salaris dat een werknemer verdient. Het is een onderdeel van de loonheffing en wordt door de werkgever ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. De loonbelasting wordt berekend op basis van het bruto inkomen van de werknemer en is een vorm van inkomstenbelasting die vooraf wordt ingehouden.
Loonheffing
Loonheffing is een bredere term die niet alleen de loonbelasting omvat, maar ook de premies voor sociale verzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Loonheffing bestaat dus uit meerdere componenten:
- Loonbelasting: Het deel van de inkomstenbelasting dat wordt ingehouden op het loon.
- Premies Volksverzekeringen: Dit zijn premies voor sociale zekerheid die iedereen betaalt, zoals:
- Algemene Ouderdomswet (AOW): Voor de ouderdomspensioenvoorziening.
- Algemene Nabestaandenwet (ANW): Voor uitkeringen aan nabestaanden.
- Wet langdurige zorg (Wlz): Voor langdurige zorg en verpleging.
- Premies Werknemersverzekeringen: Dit zijn premies die de werkgever betaalt voor verzekeringen zoals:
- Werkloosheidswet (WW): Voor werkloosheidsuitkeringen.
- Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) of Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA): Voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
- Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw): Een bijdrage voor de zorgverzekering, die deels door de werkgever wordt betaald en deels door de werknemer.
Wanneer je dus je loonstrook bekijkt, zie je dat loonheffing een verzamelterm is voor alle inhoudingen die van je brutoloon worden afgetrokken om je netto loon te berekenen.